Demencia megelőzése 9 lépésben

demencia megelőzése

A demenciában szenvedő pácienseknek elsősorban emlékező- és gondolkodási képessége romlik. Vannak olyan tényezők, amik növelik a demencia kialakulásának kockázatát, és bizonyos életmódbeli változtatásokkal csökkenteni lehet a demencia kialakulásának esélyét. Erre a kilenc dologra érdemes figyelni a demencia megelőzése érdekében!

Demencia megelőzése 9 lépésben

 

1.Rendszeres testmozgás

Az Alzheimer’s Research & Prevention Foundation (Alzheimer Kutató és Megelőző Alapítvány) szerint a rendszeres testmozgás akár 50 százalékkal is csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Akiknél már romlani kezdtek a kognitív képességek azoknál a testmozgás lassíthatja a további romlást.

Heti 150 perc közepes intenzítású testmozgásra kell törekedni, ez lehet például gyaloglás vagy úszás.

Az egyszerűbb erősítő gyakorlatok nem csak az izomtömeget növelik, hanem segítik az agy egészségét is megőrizni.

Az egyensúlyi és koordinációs gyakorlatok, amiket például jógában, thai chi-ben alkalmaznak szintén nagyon hatékonyak. A kor előrehaladtával egyre nagyobb a kockázata, hogy elesik valaki és beveri a fejét, ami növeli a demencia kialakulásának esélyét. Az egyensúlyi és koordinációs gyakorlatok segítenek fittnek maradni, és megelőzni az egyensúlyvesztést.

A fejsérülések, bármilyen korban is szerezzük őket, növelik a demencia kialakulásának esélyét. Ezért sportolás, kerékpározás közben mindig javasolt bukósisakot viselni.

2. Társas kapcsolatok

Az ember társas lény, szükségünk van az emberi kapcsolatokra. Az idő múlásával hajlamosak vagyunk egyre jobban elszigetelődni, de sosem késő új embereket megismerni, új barátokat szerezni. Lehet például önkénteskedni, egyesületekhez csatlakozni, csoportos foglalkozásokra járni, jobban megismerkedni a szomszédokkal, nyílvános helyekre járni, és a közösségi média is egy lehetőség. A lényeg, hogy rendszeresen kapcsolatba kerüljünk emberekkel, akikkel tudunk beszélgetni.

 

3. Agy torna

Nem csak a testünknek, hanem az agyunknak is szüksége van edzésre. Ha nem használjuk az izmainkat leépülnek, ugyanígy van ez az agyunkkal is. Azoknál, akik folyamatosan újabb dolgokat tanulnak meg, azaz rendszeresen tornáztatják az agyukat, kevesebb eséllyel alkul ki demencia.

Számos lehetőség van az agy tornáztatására, példuál lehet idegen nyelvet tanulni, hangszeren játszani, megtanulni festeni vagy varrni, de még az olvasás is ide tartozik! Minél nagyobb újdonság amit tanul, minél összetettebb, és minél nagyobb kihívást jelent, annál nagyobb a haszna! Az is megdolgoztatja az agyat, ha már meglévő tudását tovább fejleszti, például ha már tud zongorázni, akkor nem egy új hangszeren tanul meg játszani, hanem egy új zongoradarabot tanul meg lejátszani.

A memóriát is javasolt edzeni memória feladatokkal, például megjegyezni Európa országainak a fővárosait.

A különböző játékok, mint keresztrejtvény, társasjáték, kártyajátékok, scrabble szintén jól megdolgoztatják az agysejteket, és ha társaságban játszák őket, akkor még a társas kapcsolataikat is ápolják közben.

4. Minőségi alvás

Az Alzheimer-kórban szenvedőknél gyakoriak az álmatlanság és más alvászavarok. De új kutatások szerint a rossz alvás nem csak az Alzheimer-kór tünete, hanem lehetséges kockázati tényező is. Egyre több tanulmány kapcsolta össze a rossz alvást a béta-amiloid magasabb szintjével,  amely nehezíti az alvást – különösen a memória kialakulásához szükséges mély alvást.

Az alváshiány miatt lassulhat a gondolkodás, rossz hangulatot okozhat, amik kockázatot jelentenek a demencia kialakulásához.  A felnőtteknek átlagosan 8 óra alvásra van szükségük.

A jó alváshoz javasolt egy alvási rutint kialakítani, és mindig ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni. Az ágyat kizárólag alvásra használni, és nem olvasásra, tévé nézésre vagy más egyéb tevékenységre. Lefekvés előtt kerülni kell a tévé, számítógép, telefon használatát, mert a képernyőből jövő fények stimulálják az agyat, és nehezebb elaludni. A jó alvást segítik a magnéziumban gazdag ételek rendszeres fogyasztása is, mint például a banán, leveles zöldségek vagy kakaóbab.

5. Ne dohányozzon!

A dohányzás jelentősen hozzájárulhat a demencia kialakulásához.  Egy tanulmány szerint a 65 évnél idősebb dohányosok körében közel 80% -kal magasabb a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik soha nem füstöltek. A dohányzás abbhagyásával jelentősen javul az agy vérkeringése ami egy fontos lépés a demencia megelőzéséhez.

6. Ellenőrizze a vérnyomást és a koleszterinszintet!

Mind a magas vérnyomás, mind a magas koleszterinszint kockázatot jelent a demencia kialakulásához. A vérnyomás és a koleszterin egészséges szintre történő beállítása nem csak az agy, hanem a szív számára is előnyös.

7.  Ideális testúly

Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik középkorukban túlsúlyosak voltak, kétszer akkora valószínűséggel alakult ki a demencia, az elhízottak körében pedig háromszor nagyobb volt a kockázat. A fogyás és az egészséges testsúly megtartása szintén segít a demencia megelőzésében.

 

8. Óvatosan az alkohollal!

A rendszeres alkoholfogyasztás drasztikusan növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát és felgyorsíthatja az agy öregedését.

9. Egészséges táplálkozás

Egyes kutatások összefüggést találtak a demencia és az anyagcserezavarok között.  Az étkezési szokások módosításával sokat lehet tenni a demencia megelőzése érdekében.

Csökkentse a cukor fogyasztását! A cukortartalmú élelmiszerek és a finomított szénhidrátok, mint például a fehér liszt, a fehér rizs és a tészta, gyorsan és nagy mértékben megemelik a vércukorszintet, ami kifejezetten káros az agy számára is. Arra is figyelni kell, hogy sok olyan élelmiszer is tartalmaz cukrot, amire nem is gondolnánk, például a virsli, vagy a csökkentett zsírtartalmú élelmiszerek, mivel ezekbe általában cukrot raknak, hogy az ízük elfogadható legyen a csökkentett zsírtartalom ellenére.

Térjen át a mediterrán étrendre! Számos tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán étrend segít a demencia megelőzésében.  Ez sok zöldséget, babot, teljes kiőrlésű gabonát, halat és olívaolajat jelent, és minél kevesebb feldolgozott étel fogyasztását.

Kerülje a transzzsírokat!  Csökkentse a gyorsételek, olajban sült és előre csomagolt ételeket, valamint azokat az ételeket, amik “részlegesen hidrogénezett olajokat” tartalmaznak.

Fogyasszon flavonoidban gazdag ételeket!

Egy kutatásban a résztvevők fele magas, napi 900 milligramm flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm vegyület szerepelt. A három hónapon át tartó vizsgálatokban 37 egészséges, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A kutatás kezdetén és a végén az összes résztvevőt funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről tanúskodó vérellátást. Emellett valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.

“Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas flavonoid-dózisokat szedtek” – közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens.

A csoport tagjai szignifikánsan jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40-esek szintjén teljesítettek.

A nyers kakaóbab az egyik legjobb flavonoid forrás, mindössze napi 6 gramm kakaóbab elfogyasztásával fedezni tudjuk a napi 900 mg flavonoid bevitelt.

 

Még több kakaóbab cikk!

2 thoughts on “Demencia megelőzése 9 lépésben”

 1. Szervusz Laci! – végre van egy kis időm, hogy leírjak egy különlegesen pozitív tapasztalatot a Criollo bio kakaóbab használatával kapcsolatban:

  A kezelt hölgy 67 éves, sportos alkat; három hónapja próbáltam különböző természetes módszerekkel és szerekkel az aszthmatikus köhögési rohamait és fájdalmát a jobb féltüdő

  közepén, az alsó és középső lebeny határán mérsékelni, valamint a letapadt váladékot oldani és a légutakat szabaddá tenni, de tartós javulást nem sikerült elérni. Három hete

  került a látókörömbe a perui bio szárított kakaóbab, melynek beltartalmáról, gyulladáscsökkentő és élénkítő hatásairól sokat olvastam és hallottam. A forgalmazó cégtől kapott

  mintát elsőnek az aszthmás hölgynél próbáltam ki 10 db. bab/nap dózissal, mely öt napon belül az addigi panaszokat megszüntette, a letapadt hurut a légcsőből és a hörgőkből leválasztódott, a fájdalom is megszűnt, szabadon lélegzik és tudja a négyütemű jógalégzést is csinálni.

  Vác,2018.július 14-én

  Mojzes Lajos természetgyógyász

  Cím: 2600 Vác,Eötvös u.14/a

  Mobil: +36209387217

 2. Udvozlet

  Koszonet a szemelyes tapasztalatert visszajelzesert , amely nagymertekben elosegiti es megalapozotta teszi az olvasok bizalmat nyers MEBIOTIC kakakaobab rendszeres fogyasztasat illetoen .

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.