Kakaó hatása a vérnyomásra

kakaó hatása a vérnyomásra

A kakaó hatását a vérnyomásra több kísérletben is vizsgálták, és az eredmények nagyon pozitívak!

Ahogy öregszünk a vérerek egyre rugalmatlanabbá válnak, és nő a magasvérnyomás kockázata. Az érelmeszedés, a magas vérnyomás pedig szívbetegségek és agyvérzés kialakulásához vezethetnek.

A magasvérnyomás-betegség általában nem gyógyítható, de étrendi és életmódbeli változtatásokkal és gyógyszeres kezeléssel kontroll alatt tartható. Mivel folyamatosan nő a magasvérnyomásban szenvedők száma, ezért a kutatók egyre fontosabbnak tartják, hogy megismerjük hogyan lehet az étrenddel befolyásolni, ennek keretében vizsgálták a kakaó hatását a vérnyomásra.

Kakaó hatása a vérnyomásra

A kakaó flavonolokat tartalmaz, aminek jótékony hatása van a szív- és érrendszerre. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kakaóban található flavanolok javítják az erek rugalmasságát és csökkentik a vérnyomást.

Az egyik vizsgálatban 22 fiatal 35 év alatti, és 20 idősebb 50-80 év közötti egészséges férfi vett részt. A résztvevők egyik fele két hétig napi kétszer flavonolt tartalmazó italt fogyasztott, a másik felük volt a kontrollcsoport, ők nem kaptak flavonolt. Két hét után a kutatók azt tapasztalták, hogy akik flavonol tartalmú italt kaptak, jelentősen javult az erek állapota, és az idősebb korosztálynál 4 mmHg értékkel csökkent a szisztolés vérnyomás.

kakaóbab vérnyomás

 

Egy másik vizsgálatban 100 fő vett részt, 35-60 év közötti férfiak és nők vegyesen, akiknél alacsony a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. A résztvevők négy hétig fogyasztottak napi kétszer flavonol tartalmú italokat. A kutatók a vérnyomást, koleszterinszintet, az erek állapotát vizsgálták. Négy hét elteltével a kutatók azt állapították meg, hogy a flavonolok bevitele pozitív hatással volt a szív- és érrendszerre, növelte az erek rugalmasságát, javult az endothel funkció.  Ezen kívül a flavonolok csökkentették a vérnyomást (szisztolés 4,4 Hgmm, diasztolés 3,9 Hgmm), és javították a vér koleszterinszintjét a teljes koleszterinszint (0,2 mmol / l), az LDL-koleszterinszint (0,17 mmol / l), a HDL-koleszterinszint (0,1 mmol / l) növekedésével.

Ezeknek a vizsgálatoknak az együttes eredménye bizonyítja, hogy a flavonolok hatékonyan csökkentik az életkorral összefüggő véredényben bekövetkező változásokat, és így csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását egészséges  emberek esetében.

Fontos kiemelni, hogy a kakaó hatása a vérnyomásra, a benne található flavonoloknak köszönhető, és ezek a vegyületek gyakran elpusztulnak a szokásos élelmiszer-feldolgozás során. Tehát még egy magas kakaótartalmú csokoládé is jóval kevesebb flavonolt tartalmaz, mint a nyers kakaó. Ezért ha élvezni szeretnéd a flavonolok pozitív hatását, nyers, bio kakaóbab fogyasztása ajánlott, ami a flavonolok mellett számos vitamint, ásványianyagot és antioxidánst is tartalmaz! 

felhasznált irodalom:

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150910110832.htm

Még több kakaóbab cikk!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.