Kakaóbab élettani hatásai

kakaóbab élettani hatása

A kakaó jótékony hatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték, a csokoládéról már az 1600-as években azt állították, hogy gyógyszernek kell tekinteni, mert megváltoztatta egy beteg egészségi állapotát. A XVII. és XIX. században az orvosok rendszeresen írtak fel csokoládét különböző betegségek kezelésére. Azóta számos kutatás bizonyította a kakaóbab élettani hatásait.

Kakaóbab élettani hatásai

A kakaóbab számos élettani hatással rendelkezik.

Antidepresszáns hatás

A kakaóbabot természetes antidepresszánsnak is szokták nevezni, ugyanis dopamint, feniletilamint (PEA) és szerotonint is tartalmaz, amiket boldogsághormonként is szoktak emlegetni. Ezen kívül a kakaóbab egyéb vegyületeket is tartalmaz, amik elősegítik hogy a dopamin és a szerotonin tovább maradjon a véráramban, ezzel növelve hangulatjavító hatásukat.

Antioxidáns hatás

Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú elemei, egy részük csak növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe, mint például a vitaminok és flavonoidok.  Kevesen tudják, hogy a kakaóbab az egyik legjobb antioxidáns forrás, C vitaminnál ötvenszer, az E vitaminnál hetvenszer erősebb antioxidáns!

Kakaóbab hatása a szív- és érrendszerre

A kakaóbab szintén jó hatással van a szív- és érrendszerre, mivel polifenolokat tartalmaz, ami bizonyítottan jó hatással van a szív egészségére. A kutatások szerint a kakaóbabban megtalálható polifenolok csökkenthetik a vérnyomást.

A kakaóbab magnéziumot is  tartalmaz, amit a szív testőrének is szokták nevezni. A magnézium köztudottan segít az izomgörcs megszüntetésében, és a szív is egy izom. A megfelelő magnézium bevitel gondoskodik arról, hogy a szív folyamatosan laza maradjon, ne görcsöljön be. A magnézium ezen kívül segíti a vérnyomás szabályozását, és csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. 

kakaó hatása a vérnyomásra

Élénkítő hatás

A kakaóbabnak élénkítő hatása is van. A kakaó legfőbb alkotóanyagai a teobromin, a koffein és a teofillin. A teobromin, a koffeinhez hasonlóan élénkít. A kakaóban található koffein serkentően hat az agy működésére, élénkíti a szervezetet és gyorsítja a koncentrációkészséget, serkenti a mentális aktivitást. Ezért tud hatásos lenni megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával. Egy marék kakaóbab fogyasztása hasonlóan élénkítően hat, mint egy csésze kávé.

Fitten tartja az agyat

A kakaóbabban található flavanol jótékony hatást gyakorol az agyra, javítja az agy vérkeringését és enyhítheti az idősebb emberek memóriazavarait.

Szabályozza a koleszterin szintet

A kakaóbabban található polifenol segítheti emelni a jó koleszterin szintjét és csökkententeni a teljes koleszterint.

Segíti a fogyást

A kakaóbab élettani hatásai közül talán a legmeglepőbb, hogy segíti a fogyást. A kakaóbabban található polifenolok fokozzák az inzulin érzékenységet, megakadályozzák a zsírok lerakódását, csökkentik az éhséget és meggátolják a nyugalmi anyagcsere csökkenését, amely leggyakrabban felelőssé tehető az elhízásért.

A kakaóbabnak magas a rosstartartalma, ami segítheti az emésztést és szabályozza a vércukorszintet.

A kakaóbab természetes antioxidáns összeteveői pedig a fogyókúra szabályainak betartásában segítenek, kiegyensúlyozottabb lelkiállapotban könnyebb a diétát tartani.

fogyás

Segít megelőzni a cukorbetegséget

A kakaóbabban található flavonoid csökkenti az inzulinrezisztencia kockázatát. Fontos megemlíteni, hogy flavonoidok a nyers kakakóbabban találhatóak a legnagyobb mennyiségben, és a kakaóbabból készült tejcsokoládéban és fehércsokoládéban már alig találhatóak. Tehát a csokoládénak nincs ugyanaz a hatása, mint a nyers kakaóbabnak, hiába ugyanaz az alapanyaga.

Segíti az asztma kezelését

Tisztítja a tüdőben a hörgőutakat, ezért a kakaóbabot az asztma ellen is alkalmazzák, ugyanis a kakaóban rengeteg asztma elleni hatóanyag, teobromin és teofilin található.

Jót tesz a bőrnek

A kakaóbab elősegíti az új bőrsejtek növekedését, így gyorsítja a sebgyógyulást, továbbá megakadályozza a ráncok megjelenését. A kakaó kiváló és természetes gyógyír a száraz bőr számára is. A benne lévő jótékony polifenolok antioxidáns tulajdonságaik révén a száraz és stresszes bőrnek azonnali elsősegélyt nyújtanak, amitől simábbá és egészségesebbé válik. A kakaó tökéletesen táplálja és hidratálja a bőrt, gondoskodik a nedvességpótlásról, hatóanyagai pedig védelmet nyújtanak a káros környezeti hatásokkal szemben.

Megakadályozza a székrekedést

A kakaóbab nagyon jó emésztéstjavító élelmiszer, magas rosttartalmának és a benne található magnéziumnak köszönhetően. A kakaóbab rendszeres fogyasztása rendben tartja az emésztést és megelőzi a székrekedést.

Megelőzi a civilizációs betegségek kialakulását

A tudósok arra lettek figyelmesek, hogy a Panamában élő kuna népcsoport körében nagyon alacsony számban fordulnak elő a civilizációs betegségnek számító daganatos elváltozások, cukorbetegség, keringési elégtelenségből származó bajok (szélütés, szívroham). Több évnyi kutatás után arra jutottak, hogy ez a rendszeres kakaóbab fogyasztásnak köszönhető.

Még több kakaóbab cikk!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.