Kakaóbab fajták

kakaóbab fajták

A kakaófa Amerikában őshonos, Mexikóból és Közép-Amerikából származik, de ma már más országokban is termesztik, például a Fülöp-szigeteken, Indiában, Afrikában. Hogy miben különböznek az egyes kakaóbab fajták, az mindjárt kiderül.

Kakaóbab fajták

Általában három fajta kakaóbabot szoktak megkülönböztetni, ezek a criollo, forastero és trinitario.

Criollo kakaóbab

A criollo jelentése benszülött. A criollo kakaóbab általában sárga vagy vörös hüvelyű és a felülete rücskös A criollo kakaóbabot tartják a legízletesebb kakaónak, a belőle készült csokoládénak az íze gyakran különböző gyümölcsökre és fűszerekre emlékeztet, és általában más kakaóbab fajtákkal együtt dolgozzák fel.

A criollo kakaófák nem túl ellenállaóak a különböző betegségekkel szemben, ezért a gazdálkodóknak nehéz dolguk van, hogy ezek a fák egészségesek maradjanak, és rendesen teremjenek, talán ez az oka, hogy a világ kakaóbab termelésének csak 10-15 %-át teszi ki ez a fajta.

Criollo kakaóbabot Mexikóban, Venezuelában, Peruban, Nicaraguában, Guatemalá­ban,  Kolumbiában, valamint Trinidadon, Jamaicában és Grenadán termesztenek.

Forastero kakaóbab

A forastero külföldit jelent, ez a kakaóbab fajta sokkal szívósabb, jobban ellenáll a betegségeknek, nagyobb a hozama, ezért sok gazdálkodó termeszti ezt a fajtát, mert kevesebb kockázatot jelent a számukra. Bár a forastero kakaóbabot nem tudják olyan magas áron eladni, mint a criollot, de biztosabb a hozam, tehát lesz mit eladni. A világ kakaótermésének 80 %-át ez a fajta adja, a világ csokoládéinak legnagyobb részét ebből a kakaó fajtából készítik.

A forastero kakaóbab hüvelye simább, mint a criollo fajtáé, és a színe lehet piros, sárga, narancssárga és lila. A forastero kakaóbab sötét lila színű, és elég lapos.

A forastero kakaóbab sokkal gazdagabb “csokoládé” ízű, viszont kevésbé rendelkezik olyan fűszeres és gyümölcsös jegyekkel mint a criollo kakaóbab. A csokoládékészítők általában a forasteroból egy gazdag, csokoládé ízű alapot készítenek, amihez más fajta, ízesebb kakaóbabot kevernek, hogy a csokoládé végső aromáját összetettebbé és érdekesebbé tegyék.

Trinitario kakaóbab

Ahogy a neve is sejteti, ez a fajta Trinidadból származik. Ezt a fajtát a criollohoz hasonlóan a csokoládék ízesítéséhez használják.

A trinitario kakóbab hüvelye szintén sima, mint a forasteroé, és a trinitario kakaóbab lapos és lila árnyalatú.

A trinitario nagyon kedvelt a csokoládégyártók között finom íze miatt, amit vagy a frostero kakaóbabból készített csokoládé alap ízesítéséhez használnak, vagy kizárólag ennek a fajtnának a felhasználásával szuper prémium csokoládét készítenek belőle.

Ezt a fajtát az alábbi helyeken termesztik: Ceylon, Fiji, Madagaszkár, Szamoa, Szingapúr, Tanzánia.

Fontos kiemelni, hogy nem csak a kakaóbab fajtája az, ami befolyásolja, hogy milyen lesz a belőle készített csokoládé, hanem az éghajlat, az időjárás, a szárítás, a pörkölés, a csokoládé készítésmódja is.

Kakaóbab szuperélelmiszer is!

Bár a legtöbb ember úgy tekint a kakaóbabra, mint a csokoládé alapanyagára, a kakaóbab egy olyan gyümölcs, ami számos jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezet számára. Az egyik legjobb antioxidáns forrás, pozitív hatása van a szív- és érrendszerre, antidepresszáns hatású, nem véletlenül fogyasztják sok helyen nyersen a kakaóbabot. A tudósok arra lettek figyelmesek, hogy a Panamában élő kuna népcsoport körében nagyon alacsony számban fordulnak elő a civilizációs betegségnek számító daganatos elváltozások, cukorbetegség, keringési elégtelenségből származó bajok (szélütés, szívroham). Több évnyi kutatás után arra jutottak, hogy ez a rendszeres kakaóbab fogyasztásnak köszönhető. A magas kakaótartalmú csokoládénak is van valamennyi  jótékony hatása, de jóval kevesebb, mint a nyers kakaóbabnak, mert a feldolgozás során a kakaóbab sokat veszít az értékes tápanyagaiból, ezért mindenképpen érdemes a nyers kakaóbabot is kipróbálni!

Még több kakaóbab cikk!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.