Kakaóbab koffeintartalma – mennyi koffeint tartalmaz a kakaóbab?

kakaóbab koffeintartalma

Mennyi koffeint tartalmaz a kakaóbab?

A koffein megtalálható számos különböző növény, például kávé, guarana, tea leveleiben, gyümölcseiben és diófélékben. A világ számos pontján teremnek koffein tartalmú növények, az egyik ilyen növény a kakaófa, aminek a magjai, amiket kakaóbabnak hívunk tartalmaznak koffeint. 

Koffein védi a kakaóbabot

A kakaófa próbálja védeni értékes magjait, ami a szaporodáshoz szükséges, a vadon élő állatoktól. Ezért a kakaóbab szemek olyan kemény héjú hüvelyben teremnek, amit az emberek is csak erős szerszámok segítségével tudnak felnyitni. Vannak azonban olyan állatok, akiknek nem jelent gondot a kemény burok, viszont a kakaófának erre is van ellenszere! Ugyanis a kakaóbab szemek között egy édes fehér réteg található, aminek az íze a limonádéhoz hasonlítható, és a vadállatok számára is finom csemege. Mivel ez a fehér réteg sokkal finomabb, mint a kakaóbab az állatok ezt eszik meg a kakaóbab helyett.

Azért, hogy az állatok még véletlenül se egyék meg az értékes kakaóbabot, a kakaóbabban tannin található, amitől a nyers kakaóbab íze nem túl kellemes az állatok számára, ezért általában az édes fehér részt elfogyasztják, és a kakaóbabot a földre köpik, és a talajban a kakaóbab életre tud kelni.

Nem csak a tannin az egyetlen fegyver a kakaó fa arzenáljában. A kakaófák teobrominnal és a koffeinnel is feltöltik a kakaóbabokat. Ezek az anyagok serkentőleg hatnak az emberi szervezetre, de a vadállatok és rovarok számára mérgezőek. A teobromin miatt mérgező a kutyák számára a csokoládé.

Mennyi koffeint tartalmaz a kakaóbab? – A kakaóbab koffeintartalma

A kakaóbab koffeintartalma 0,1 és 0,7% között van, 0,2% a leggyakoribb mennyiség. Összehasonlításképpen a száraz tealevelek kb. 3% koffeint tartalmaznak, a száraz kávébab pedig körülbelül 1,2% koffeint. Bár a kakaó kevesebb koffeint tartalmaz mint a kávé, a benne található teobrominnak köszönhetően serkentően hat az agy működésére, élénkíti a szervezetet és gyorsítja a koncentrációkészséget, serkenti a mentális aktivitást. Ezért tud hatásos lenni megerőltető szellemi tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával. A kakaóbab úgy hat serkentőleg, hogy nem társul mellé esetlegesen idegesség, izgatottság, álmatlanság, mint a kávéfogyasztóknál.

Még több kakaóbab cikk!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.