Kakaóbab összetétele – mit tartalmaz az istenek eledele?

kakaóbab összetétele

A kakaóbabot nem véletlenül hívják az istenek eledelének, hiszen a kakaóbab számos pozitív élettani hatással rendelkezik, például csökkenti a vérnyomást, szabályozza a koleszterinszintet, segít megelőzni a cukorbetegséget, csak hogy néhányat említsünk. Ismerd meg a kakaóbab összetételét, a kakaóbab legfontosabb összetevőit, amik ezeket a pozitív hatásokat kifejtik.

Kakaóbab összetétele

A kakaóbab több száz fontos vitamint, ásványi anyagot, és nyomelemet tartalmaz. A kakakóbab legtöbbször feldolgozott formában kerül fogyasztásra, a kakaóbabból kakaóvajat és kakaóport szoktak készíteni. A kakaóvaj a kakaóbab közel 44-46%-át teszi ki, és fehércsokoládé gyártáshoz, kozmetikumokhoz szokták használni. A kakaóporból csokoládét és egyéb édességeket szoktak készíteni.

Ebben a cikkben a nyers kakaóbab összetételét ismertetjük, ami nem egyezik meg kakaópor vagy csokoládé összetételével, mivel a kakaóporba és csokoládéba csak a kakaóbab egyes részei kerülnek, és a feldolgozás során veszítenek vitamin- és ásványi anyag tartalmukból.

A kakaóbab egyes összetevőinek mennyisége 100 g nyers kakaóbabra értendő, és tájékoztató jellegű, átlagos értéket tartalmaz, ugyanis ez függ attól is hogyan szárították, tárolták a kakaóbabot.

kakaóbab vérnyomás

Kakaóbab ásványianyag tartalma

A kakaóbab számos a szervezet számára fontos ásványi anyagot tartalmaz.

Kálium – 750 mg

A kálium egy olyan ásványi anyag, amire a szervezetünknek minden nap szüksége van. A kálium alapvető szerepet játszik a sejtek megfelelő működésének biztosításában, a káliumra szükség van a vércukorszint szabályozásában, szerepe van a vízháztartás szabályozásában, szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is. A kálium hiánya magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Magnézium – 229 mg

A kakaóbab az egyik legjobb természetes magnézium forrás. A magnézium a szervezet számára alapvető fontosságú ásványi anyag, amely több mint 300 biokémiai folyamatért felelős. Sajnos az emberek mintegy 30%-a magnézium hiányban szenved, aminek olyan tünetei lehetnek mint például étvágytalanság, izomgörcsök, álmatlanság, levertségérzet, fejfájás és különböző betegségek kialakulásához is vezethet, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegségek.

Kálcium – 71,4 mg

A kálcium szintén fontos összetevője a kakaóbabnak, fontos szerepe van a csontok erősségének és sűrűségének karbantartásáért, a magnéziummal együtt elengedhetetlen a szabályos szívműködéshez és vérkeringéshez, az idegek és az izmok egészségéhez. Ezen kívül a kálcium segít a szervezetnek a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban és támogatja az idegrendszert.

Réz – 1,8 mg

A réz segít a szervezetre ható káros oxidációs folyamatok semlegesítésében, elengedhetetlen a kálcium hasznosulásához, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és a csontok egészségének fenntartásában. A réz hiánya olyan problémákhoz vezethez, mint a vérszegénység, csontfejlődési és növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vérnyomásprobléma.

Vas – 3,9 mg

A vas az emberi szervezet számára létfontosságú mikroelem, vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Vashiány következtében köröm töredezés, bőr szárasság, fáradékonyság, koncentráció zavar, fejfájás alakulhat ki. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, ezért táplalkozással kell a szervezetünkbe juttatni.

Cink – 3,2 mg

A cink befolyásolja a hormonrendszer megfelelő műkődését, áttételesen részt vesz a vércukorszint szabályozásában, fontos szerepe van a szervezetben lezajló enzimatikus folyamatok szabályozásában.

Foszfor – 321 mg

A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben, fontos szerepet tölt be a szervezet folyadéktereiben a kémhatás szabályozásában.

Mangán – 1,9 mg

A mangán képes a szabadgyökök semlegesítésére, hatással van az anyagcsere folyamatokra, segít a vércukorszint szabályozásában.

Szelén – 7,5 mcg

A szelén antioxidáns hatással rendelkezik, erősíti az immunrendszert, szerepe van a pajzsmirigy műkődésében.

kakaóbab zsákban

Élénkítők a kakaóbabban

Teobromin – 1,2-1,5 %

A teobromin a koffeinhez hasonló élénkítő, aminek az az előnye, hogy nem okoz függőséget. Az élénkítő hatása kisebb, mint a koffeinnek, de a hatása tartósabb és kiegyenlítettebb. A teobromin javítja a vérkeringést, és  
enyhíti a premenstruációs szindróma és a menopauza tüneteit.

Koffein – 0,1-0,7 %

Bár a kakaó kevesebb koffeint tartalmaz mint a kávé, a benne található teobrominnak köszönhetően serkentően hat az agy működésére, élénkíti a szervezetet és gyorsítja a koncentrációkészséget, serkenti a mentális aktivitást és egészséges alternatíva a kávé helyettesítésére.

Élelmi rostok – 32,1 g

A kakaóbab élelmi rostokban gazdag, ami segíti ez emésztést, segít megelőzni a székrekedést, lassítja a vércukorszint emelkedést.

Kakaóbab összetétele

Kakaóbab összetétele – 100 g
Kakaóbab kalória tartalma 464 kcal
ebből szénhidrát 14,3 kcal
ebből zsír 393 kcal
ebből fehérje 57,1 kcal
Kakaóbab szénhidrát tartalma 35,7 g
ebből élelmi rost 32,1 g
Kakaóbab zsírtartalma 42,9 g
ebből telített zsírok 25 g
Kakaóbab fehérje tartalma 14,3 g
Kakaóbab ásványi anyag tartalma
kálcium 71,4 mg
vas 3,9 mg
magnézium 229 mg
foszfor 321 mg
kálium 750 mg
cink 3,2 mg
réz 1,8 mg
mangán 1,9 mg
szelén 7,5 mcg
Kakaóbab vitamintartalma
B1 Vitamin 0,077 mg
B2 Vitamin 0,240 mg
B3 Vitamin 2,179 mg
B5 Vitamin 0,252 mg
B6 Vitamin 0,117 mg
B9 Vitamin 32,48 µg
Folsav 32,48 µg
Kolin 11,94 mg
Lutein + zeaxantin 38,28 µg
E Vitamin 0,104 mg
K Vitamin 2,436 µg

Felhasznált irodalom:

http://nutritiondata.self.com/facts/custom/2277624/0

www.healthbenefitstimes.com/cocoa-bean/

Még több kakaóbab cikk!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.