Rólam

Én és a kakaóbab, azaz miért kezdtem el kakaóbabbal foglalkozni?

1998-ban találkoztam először a kakaóbabbal, kaptam egy zacskó nyers szárított kakaóbabot a pécsi orvostudományi egyetemen tanuló egyik dél-amerikai diáktól . Ő rendszeresen fogyasztotta a kakaóbabot, mert segítette a stresszt kezelni és nagyon egészséges. Én is kipróbáltam, eszegettem belőle, de nem igazán éreztem, hogy bármi hatása lett volna. Ma már tudom, hogy azért, mert kevesebbet ettem belőle, mint amennyi szükséges lett volna ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását.

Teltek-múltak az évek, én meg is feledkeztem a kakaóbabról, de rendszeresen ettem magas kakaótartalmú étcsokoládét, mert azt tapasztaltam, hogy energikusabb vagyok tőle, és mikor nagyon fáradt voltam, gyakran ittam forró kakaót, ami segített lenyugodni. Ekkor gondoltam, hogy ki kéne próbálni a bio kakaót, annak biztosan jobb a hatása, mint a hagyományos kakaópornak. Elkezdtem kutakodni az interneten a kakaóról, és megtudtam, hogy a kakaóbabnak mennyire magas az antioxidáns tartalma, ötvenszer több antioxidánst tartalmaz, mint a C vitamin, és hogy milyen gazdag tápanyagokban. Azt is megtudtam, hogy a kakaópor a feldolgozás miatt ezeknek a hasznos összetevőknek csak a töredékét tartalmazza. Ezért úgy döntöttem, hogy bio kakaópor helyett inkább 1 kg nyers kakaóbabot vásárolok, amit Peruból rendeltem meg.

2-3 hét alatt megettem a kakaóbabot, azt éreztem, hogy nyugodtabb vagyok, jobb az emésztésem, könnyebben vettem az akadályokat, kevesebb ételt kívántam.

Édesanyám hosszú hónapok óta emlegette, hogy nem tud pihentetően aludni, fáradtabban ébred, mint ahogy lefeküdt. Lépcsőn is nehezen tudott közlekedni, mindig meg kellett állnia pihenni és maximum 2-3 kg súlyt tudott emelni.

3-4 héttel a 75. születésnapja előtt 1 kg Criollo kakaóbabbal leptem meg, bízván abban, hogy a kakaóbab javít az állapotán.

Először kihívásokkal szembesültünk, mert nem tudta elrágni, a pici nyers szárított kakaódarabok a fogai alá mentek így több volt a kellemetlenség, mint az öröm.

Ekkor jött az ötlet, hogy kávédarálóval ledaráltam, amit teába és joghurtba kevertünk, és úgy fogyasztotta el.

Először nem is ő volt az, aki észrevette a poztív változást, hanem a barátai, ismerősei kezdték kérdezgetni, hogy mi történt, hogy ilyen rövid idő alatt visszafiatalodott legalább 15 évet.

Azóta is fiatalos és energikus a család legnagyobb örömére!

Ma már én és a családom is rendszeres kakaóbab fogyasztók vagyunk, célom, hogy széles körben megismertessem az emberekkel ezt a nagyszerű gyümölcsöt, amit nem véletlenül hívnak az istenek eledelének is, és segítsek az embereknek egészségesebb életet élni!

Böröcz László